28-09-2010
Caminada per descobrir els aprofitaments del riu Ter

El    passat   dissabte   25  de  setembre  va  tenir  lloc,  a  la  Cellera  de Ter, la quinzena caminada guiada del programa "Descobreix el patrimoni de l'aigua de la Selva". L'activitat, que va aplegar una cinquantena de persones, va servir per donar a conèixer els múltiples aprofitaments de l'aigua del riu Ter que, al llarg dels anys, s'han anat produint en aquest municipi de la Selva. El guiatge, que aquesta vegada va anar a càrrec d'un historiador local i molt bon coneixedor del territori, va permetre copsar la íntima relació del territori amb l'aigua i amb la ciutadania.  

La caminada es va iniciar al passeig del carrilet de la Cellera i, després de les introduccions inicials, es va dirigir cap als primers punts d'interpretació. En primer lloc es va visitar l'antic reg que abastia d'aigua al poble i els conreus del seu entorn. Posteriorment es va poder visitar el canal de les indústries Burés d'Anglès i la central hidroelèctrica de Can Ribes, on es va aprofitar per explicar els aprofitaments hidroelèctrics de l'aigua i la feina que suposava la seva construcció en temps antics. Posteriorment es varen visitar les ribes del riu Ter, amb els aprofitaments forestals associats a les plantacions de pollancres, les zones de pesca controlada, etc., fins arribar al l'antic molí fariner del Plademont, actualment convertit en casa particular.

A l'arribada al nucli del Pasteral es va visitar la presa II del Pasteral, des d'on es capta l'aigua per abastir Girona i part de la Costa Brava i des d'on es deriva l'aigua del canal de les indústries Burés, que poca estona abans s'havia visitat. Després de la presa es va aprofitar per esmorzar a l'Escola d'Art del Pasteral, l'antiga estació del carrilet, i posteriorment es va visitar la presa I del Pasteral, des d'on es fa la derivació d'aigua cap a Barcelona. Finalment, el retorn es va fer per l'antic camí ral que condueix directament fins al nucli de la Cellera. Moltes gràcies a tots els assistents!

 

<<-- Tornar

©2009 Amics de l'Entorn